Somali Türkiye İlişkisine Dair... Somalili Göçüne Hazır mıyız?

Somali Türkiye İlişkisine Dair... Somalili Göçüne Hazır mıyız?
Türkiye, mevcut cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidar partisi AKP'nin liderliğinde 2004 yılından bu yana Türkiye'yi bir kıta olarak Afrika'ya açma konusunda büyük bir proje yürütüyor.Ahmed Nuh Yusuf - SomaliBazı sivil...

Türkiye, mevcut cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidar partisi AKP'nin liderliğinde 2004 yılından bu yana Türkiye'yi bir kıta olarak Afrika'ya açma konusunda büyük bir proje yürütüyor.

Ahmed Nuh Yusuf - Somali

Fidan Hoca

Bazı sivil toplum kuruluşları kalkınma ve insani projeler yürütüyordu. Afrika'nın ağırlıklı olarak ithalata bağımlı olması ve aynı zamanda Türkiye için potansiyel ihracat noktası olması nedeniyle Türkiye'nin Afrika ile de ticari ilişkileri bulunmaktadır.

Kıta olarak neden Afrika'dan başladım, buradaki birçok cevapta bahsedilen Osmanlı olayını bir kenara bırakıyorum. Elbette Osmanlılarla Somalililer arasında tarihsel bir ilişki vardı ama bu, Osmanlı'nın gerçek varlığının olduğu diğer yerlerle karşılaştırıldığında çok da büyük bir ilişki değildi. Modern Türkiye Cumhuriyeti'nin eski şeylerden çok daha büyük çıkarları var.

Küçük bir girişten sonra sorunun cevabına dönecek olursak, Türkiye'nin Somali'deki varlığı, dönemin başbakanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2011 yılında kendi ailesinin de aralarında bulunduğu üst düzey bir heyetle Mogadişu'ya yaptığı ziyaretle bu boyutlara ulaştı. Somali'nin bazı bölgelerindeki kuraklığın nedenine dair dehşet verici resimler tüm dünyada dikkat çekti ancak pek pratik yardım ve haber kaynağı olmadı. O zamanın cumhurbaşkanı, Somali'yi, geleneksel insani yardım yöntemlerinden farklı olarak, sessiz, gerçek yardıma ihtiyaç duyan bir yer olarak görüyordu.

Sonra ne oldu? Türkiye, Mogadişu'daki eski Digfer Hastanesi'ni yeniden inşa ederek, adını Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi olarak değiştirdi ve Mogadişu'daki veya Somali'nin diğer yerlerinden gelen hastalara, sırf güvenilir tedavi için sağlık hizmeti sunuyor. Türkiye, Somalili öğrencilere Türkiye'nin yıllık devlet bursunu alabilmeleri için iyi bir kontenjan ayırdı ve birkaç yol inşa etti/iyileştirdi, iç savaş nedeniyle yirmi yıl boyunca yokluğundan sonra en büyük diplomatik misyonunu 1991 yılında Somali'de açtı. İstanbul'dan Mogadişu'ya uçuş yapıldı ve hükümet tarım, sağlık vb. çeşitli alanlarda öğrenci yetiştirmek için bazı meslek okulları açtı.

Bahsetmiş miydim? Türkiye, bir hükümet olarak kendi halkını, sağlık çalışanlarını, diplomatları, askeri personeli ve diğer çalışanları, sessiz ve güvenli olmayan Mogadişu'da çalışmak üzere Somali'ye göndererek Somali'yle kardeşçe bir ilişki sergiledi. Nairobi'de, Kenya'da veya diğer komşu ülkelerde Somali'de projelerini uygulayan diğer gelişmiş ülkelerin Büyükelçilikleri/INGO çalışanlarından, hatta hepsinden farklı olduğu için Türk hükümetine teşekkür ederiz. Yerel şirketlerin çeşitli sektörlerde daha fazla uzmanlığı olmaması veya daha az sermayeye sahip olması nedeniyle bazı Türk inşaat şirketleri ve diğer sektörler halihazırda Somali'de ihaleler kazanıyor. Yine hem havalimanını hem de limanı iki Türk şirketi yönetiyor. Türk hükümeti Somali hükümetinin bütçesini destekliyor ve Somali ordusunu hem Somali'de hem de Türkiye'de eğitiyor. Artık Türkiye'nin Türkiye dışındaki en büyük askeri üssü Somali'de bulunuyor ve bu da Türkiye'nin coğrafi öneme sahip Afrika boynuzunda var olmasına olanak sağlıyor.

Erdoğan'ın liderliğindeki Türkiye'nin mevcut iktidar partisi, Somali'den Burma'da yaşayan Müslümanlara, Filistin'den, Suriye'ye, Yemen'den Irak'a kadar pek çok harap olmuş Müslüman ülkeye yardım ediyor ve Birleşmiş Milletler platformlarında ve diğer uluslararası platformlarda bir nevi onları savunuyor. Başkanın popüler sloganı “Dünya beşten büyüktür”i hatırlatayım. Bu nedenle Türkiye, Somali'nin hem maliyetli hem de daha az etkili olan geleneksel insani yardımlardan farklı olarak nasıl yardım alabileceğini dünyaya göstermek istiyor. Türkiye'nin insani yardım ve girişimcilik modeli daha az maliyetli ve zaman tasarrufu sağlıyor, ayrıca halkın kalbini kazanıyor ve hükümete kendi ayakları üzerinde durma ve gelecekteki iş ve diplomatik ilişkilerde ortak olma gücü veriyor. Türkiye'nin Somali'ye verdiği maddi destek o kadar fazla değil ama etkisi büyük. Daha dost görünür, etkilidir ve Türkiye'nin uluslararası alanda itibarını arttırır!

İlk olarak Türkiye'den gelen girişimin, Somalililerin yaşamak, okumak ve iş yapmak için Türkiye'yi tercih etmelerine yol açacağını kim bilebilirdi? Somalililerin gözünde Türkiye, Somali'ye maddi olarak Türkiye'den çok daha fazla yardım eden diğer ülkelere kıyasla çok dost canlısı bir ülke olarak görülüyor ancak inisiyatif Türkiye'nin mevcut iktidar partisinden geldiği için bu durum ne kadar devam eder bilmiyorum.

Türkiye yükselen bir dünya gücü, dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer alıyor ve bu nedenle dünya meselelerinde söz sahibi olması gerekiyor. Bu sadece bunun bir parçası!

Etiketler :