Bu soruyu çözene 1.000.000 dolar ödül veriliyor! İşte o soru!

Bu soruyu çözene 1.000.000 dolar ödül veriliyor! İşte o soru!
Matematikte cevabı hala bulunamayan sorular bulunuyor. Bunlardan biri de milenyum problemleri olarak adlandırılan 7'lidir.  Clay Matematik Enstitüsü bu soruyu çözene 1.000.000 dolar ödül veriyor.2015'ten beri 7 sorudan sadece 1'i...

Matematikte cevabı hala bulunamayan sorular bulunuyor. Bunlardan biri de milenyum problemleri olarak adlandırılan 7'lidir.  Clay Matematik Enstitüsü bu soruyu çözene 1.000.000 dolar ödül veriyor.

2015'ten beri 7 sorudan sadece 1'i çözülebilmiştir. Diğer 6 soru hala çözülememiştir. Matematik alanında kendine güvenenler soruları inceleyebilir. Eğer çözebilirseniz 1.000.000 dolar sizin olacak.

Eğer cevap bulabilirseniz 

CMI, 1998 yılında Amerikalı iş adamı Landon T. Clay tarafından “matematiksel bilgiyi artırmak ve yaymak amacıyla” kuruldu . 2000 yılında açıklanan yedi soru;Riemann hipotezi ,P'ye karşı NP problemi ,Birch ve Swinnerton-Dyer varsayımı ,Hodge varsayımı ,Navier-Stokes denklemi ,Yang-Mills teorisi ve Poincaré varsayımı.

2002 ve 2003 yıllarında Rus matematikçi Grigori Perelman, İnternet üzerinden Poincaré varsayımının "kabataslak" bir kanıtını sunan üç makale yayınladı . Temel kanıtı birçok matematikçi tarafından genişletildi ve 2006 yılına kadar evrensel olarak geçerli olarak kabul edildi. O yıl Perelman, Fields Madalyası ile ödüllendirildi ancak bunu reddetti. Perelman, makalelerini CMI kurallarının gerektirdiği şekilde hakemli bir dergi yerine İnternet üzerinden yayınladığı için kendisine CMI ödülü teklif edilmedi, ancak kuruluşun temsilcileri onun durumunda gereklilikleri gevşetebileceklerini belirtti. Böyle bir kararı karmaşık hale getiren şey, Perelman'ın parayı kabul edip etmeyeceği konusundaki belirsizlikti ; ödül kendisine teklif edilene kadar karar vermeyeceğini kamuoyuna açıkladı. 2010 yılında CMI, Perelman'a Poincaré varsayımını kanıtlaması için

ödül teklif etti ve Perelman parayı reddetti.

Milenyum Ödüllü Problemler matematikteki en iyi bilinen ve önemli çözülmemiş problemlerden yedisidir. Matematiksel araştırmalara adanmış kar amacı gütmeyen özel bir vakıf olan Clay Matematik Enstitüsü, 2000 yılında matematik camiasına bu yedi problemi çözmeleri için meydan okudu ve her birini çözenlere 1.000.000 ABD Doları tutarında bir ödül belirledi. Yedi sorundan biri çözüldü, diğer altısı ise pek çok güncel araştırmanın konusu.

Yüzyılın başında Milenyum Ödüllü Problemlerin duyurulmasının zamanlaması, David Hilbert'in 1900 yılında Paris'teki Uluslararası Matematikçiler Kongresi'nde yaptığı meşhur konuşmasına bir saygı duruşu niteliğindeydi. Hilbert'in ortaya attığı 23 çözülmemiş problem, sayısız kişi tarafından incelendi.20th20bu yüzyıl matematikçileri, yalnızca bazı problemlerin çözümüne değil, aynı zamanda yeni fikirlerin ve yeni araştırma konularının geliştirilmesine de yol açtı. Hilbert'in sorunlarından bazıları hala açık kalıyor - aslında Hilbert'in sorunlarından en ünlüsü olan Riemann hipotezi aşağıdakilerden biridir: ayrıca yedi Milenyum Ödülü Sorunu.

Problemler, teorik bilgisayar bilimi ve fiziğin yanı sıra sayılar teorisi, cebirsel geometri ve topoloji gibi saf matematiksel alanları da içeren çok çeşitli konuları kapsamaktadır.

 

Etiketler :