2024 Emekli Zam Oranları ve Beklentileri: Kök Maaşı Düşük Olanlar İçin Ayrı Düzenleme Masada

2024 Emekli Zam Oranları ve Beklentileri: Kök Maaşı Düşük Olanlar İçin Ayrı Düzenleme Masada
2024 emekli zammı merak edilen konular arasında yer alırken, TÜİK'in açıkladığı aralık ayı enflasyon verileri ile birlikte memur ve emeklilerin zam oranları belli oldu. Yapılan zamların ardından birçok emekli beklentilerini karşılanamayışıyla birlikte ek zam umutlarına yöneldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın masasında ise seyyanen zam yerine oransal zam formülü konuşuluyor.

Bakanlık tarafından yapılan çalışmalarda SSK ve Bağ-Kur emeklilerine verilecek refah payının seyyanen artış olmayıp, yüzde 11.68'lik açığı kapatmaya yönelik oransal bir düzenleme olduğu ortaya çıktı. Bu çalışmanın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a sunulduğu ve Kabine toplantısında değerlendirileceği belirtiliyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranının yüzde 44-45 olabileceği öne sürülüyor. Ayrıca kök maaşı düşük olan ve 7 bin 500 liraya tamamlananlar için de ayrı bir düzenleme yapıldığı ifade ediliyor. En düşük emekli maaşının 10 bin liranın biraz üstüne çıkarılarak 10 bin 250 lira gibi bir rakam olması durumunda, bu kapsamdaki emekli sayısının 4 milyon 900 bin kişiden 5 milyon 200 bine yükseleceği öngörülüyor.

Memur emeklileri, toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 15 zammın üstüne 2023 yılı temmuz-aralık döneminde oluşan enflasyon farkıyla birlikte yüzde 49.25 zam alacakken, İşçi ve Bağ-Kur emeklileri de geçen yılın ikinci altı aylık döneminde oluşan TÜFE artışı oranında yüzde 37.57 zam alacaklar. Enflasyon verisi dışında yapılacak zam için yasal değişiklik gerektiği ve bu konuda 11.68 puanlık farkın giderilmesine yönelik çalışmanın Kabine'de değerlendirileceği ifade ediliyor.

Etiketler :