Bilim insanları Çin Seddi'ni 'canlı bir deri'nin koruduğunu söylüyor

Bilim insanları Çin Seddi'ni 'canlı bir deri'nin koruduğunu söylüyor
Biyokabuklar olarak bilinen minik, köksüz bitkilerden ve mikroorganizmalardan oluşan "canlı bir deri", Çin Seddi'ndeki toprak yüzeylerini kaplıyor.

Doğal malzemelerin toprakla sıkıştırılmasıyla inşa edilen Çin Seddi'nin sıkıştırılmış toprak kısımları , yapısının zayıf noktası olarak değerlendirildi. Ancak yeni bir çalışma , simgesel yapıdaki bu alanların, yaklaşan bozulma riskine karşı doğal bir savunma hattı geliştirdiğini ortaya çıkardı. Aralık ayında yayınlanan çalışmanın yazarlarından biri olan toprak ekolojisti Matthew Bowker'a göre, Çin Seddi'ndeki bu toprak yüzeyleri, miras alanının kalıcı gücünün kaynağı olan biyokabuklar olarak bilinen küçük, köksüz bitkilerden ve mikroorganizmalardan oluşan "canlı bir deri" ile kaplıdır.

Science Advances dergisinde 8. Kuzey Arizona Üniversitesi'nde doçent olan Bowker, bir e-postada şunları söyledi: "(Biyokabuklar) dünya genelinde kuru bölgelerin topraklarında yaygındır, ancak bunları genellikle insan yapımı yapılarda aramıyoruz."

Geçmişte yapılan araştırmalar, mikrobiyal toplulukların estetik değer üzerindeki uzun vadeli etkileri, asit ve diğer metabolitlerin üretimi ve erozyona ve kayaya neden olabilecek mikro ortamların değişmesi nedeniyle liken ve yosun biyokabuklarının modern miras taş yapıları için yıkıcı bir tehdit olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Bu bulgular Çin Seddi'nin bazı kısımlarının üstünde yetişen bitkilerin ortadan kaldırılmasına yol açtı . Ancak yeni makaleye göre biyokabukların etkileri topraktaki önemli noktalar için farklı görünüyor ve siyanobakteri ve yosun toplulukları aslında Çin Seddi'nin stabilitesini artırıyor ve erozyona karşı direncini artırıyor.

Ming Hanedanlığı döneminde 1368 ile 1644 yılları arasında inşa edilen alanın sekiz sıkıştırılmış toprak bölümünden 300 milden (483 kilometre) fazla yerden alınan örnekleri inceleyen çalışma yazarları, alanın üçte ikisinden fazlasının biyokabuklarla kaplı olduğunu buldu.

Araştırmacılar, biyokabuğa yerleştirilmiş örneklerin stabilitesini ve gücünü "Dünya'nın canlı derisi" dışındaki örneklerle karşılaştırdıklarında, biyokabuk içeren örneklerin, olmayanlara göre üç kat daha güçlü olduğunu keşfettiler. Çin Ziraat Üniversitesi'nde toprak bilimi profesörü olan çalışmanın ortak yazarı Bo Xiao "Bu tür bitki örtüsünün Çin Seddi'ni yok ettiğini düşünüyorlardı. Sonuçlarımız tam tersini gösteriyor," dedi . "Biocrustlar Çin Seddi'nde çok yaygın ve bunların varlığı onun korunması için çok faydalı."

Kaynak: CNN

Etiketler :