Tarih Yeniden Yazılıyor: Yazıyı Sümerlerden 2000 Yıl Önce İcat Ettiler İddiası!

Tarih Yeniden Yazılıyor: Yazıyı Sümerlerden 2000 Yıl Önce İcat Ettiler İddiası!
 Başkatip Memur Haber Gazetesi
Bilinen en eski yazılı metnin tarihi yeniden yazabileceği iddia edilen Dispilio Tableti!

Geleneksel arkeolojiye göre yazı, Sümer'de M.Ö. 3.000 ila 4.000 yıllarına kadar icat edilmemişti. Ancak on yıldan fazla bir süre önce Yunanistan'da bulunan 7.000 yıllık bir tablet bu görüşe meydan okuyor.

main-qimg-7ae92c7d8ba58ca78c4a88bb0733346a.jpeg

Bu gizemli eser, Selanik Aristoteles Üniversitesi Tarih Öncesi Arkeoloji Profesörü George Hourmouziadis ve ekibi tarafından, Makedonya'nın Kastoria Eyaleti'ndeki Kastoria Gölü üzerindeki modern Dispilio köyünün yakınındaki yapay bir adada bulunan Neolitik göl kıyısındaki yerleşimde keşfedildi. 1993 yılında.

7.000 ila 8.000 yıl önce bölgede yaşayan insanlar yaşıyordu ve Dispilio Tableti de burada bulunan birçok eserden biriydi. Tablet önemlidir çünkü üzerinde M.Ö. 5.000'den öncesine ait eski, şifreli bir yazıt bulunmaktadır.

Dispilio Tableti'nin (Dispilio Kutsal Yazısı olarak da bilinir) varlığı, geleneksel arkeolojinin, yazının MÖ 3.000 ila 4.000'e kadar Sümer'de geliştirilmediği yönündeki inancıyla çelişmektedir.

Karbon-14 (radyokarbon tarihleme) yöntemi bu ahşap tabletin MÖ 5.260 yılına tarihlenmesini sağladı ve bu da onu Sümerlerin kullandığı yazı sisteminden çok daha eski hale getiriyor. Tabletteki metin, Miken Yunanlıları tarafından kullanılan önceden var olan Doğrusal B yazı sisteminden oluşabilen bir tür kazınmış yazı içermektedir.

Miken Yunanistanı (veya Miken uygarlığı), antik Yunanistan'daki Tunç Çağı'nın son aşamasıydı.

Profesör Hourmouziadis, henüz şifresi çözülemeyen bu tür yazıların, malların sayımını temsil eden semboller de dahil olmak üzere her türlü iletişim olabileceğini öne sürdü.

Profesör Hourmouziadis'e göre işaretler, eski Yunanlıların alfabelerini Orta Doğu'nun eski uygarlıklarından (Babilliler, Sümerler ve Fenikeliler vb.) aldıklarını öne süren mevcut teorinin, yaklaşık 4.000 yıllık tarihi boşluğu kapatmada başarısız olduğunu ileri sürdü.

Bu kör boşluk şu gerçeklere dönüşüyor: Eski doğu medeniyetleri kendilerini ifade etmek için ideogramları kullanırken, eski Yunanlılar heceleri bugün kullandığımıza benzer bir şekilde kullanıyorlardı.

Etiketler :