Bitki Proteini ve Hayvan Proteini Arasındaki Fark Nedir?

Bitki Proteini ve Hayvan Proteini Arasındaki Fark Nedir?
Tükettiğiniz gıdanın türüne bağlı olarak diyetiniz daha fazla bitkisel veya hayvansal protein içerebilir. Yaygın kanının aksine proteinin kaynağı önemlidir. Her iki protein türünün de avantajları ve dezavantajları vardır.

Optimum besin alımı için ikisi arasında net bir ayrım yapmak çok önemlidir. Bu parça, her iki protein türü arasındaki net ayrımı vurgulamaktadır.

Bitki Proteini Nedir?

Bitki proteini, amino asitlerin bitki kaynaklarını tanımlayan terimdir. Yalnızca makul düzeyde protein içeriğine sahip bitkiler bu kategoriye girer. Bazı bitkiler nispeten daha yüksek protein seviyesine sahip olsa da gram başına daha fazla yağ veya karbonhidrat içerebilirler.

Bitki proteini ayrıca vegan, vejetaryen veya eksik protein olarak da bilinir. Bu besin kaynakları bazı temel amino asitlerden yoksundur.

En iyi bitkisel protein kaynakları şunlardır: Baklagiller Fındık Fasulye Ezekiel ekmek Soya ürünleri (edamame ve tofu) Buğday Karabuğday Yabani pirinç Beslenme mayası Chia tohumları Spirulina

Hayvansal Protein Nedir?

Hayvansal protein, amino asitlerin hayvansal kaynaklarını tanımlayan bir terimdir. Diyet dünyasında tam proteinler olarak bilinirler çünkü vücut geliştirme ve optimal fonksiyon için gerekli tüm amino asitleri içerirler. Tüm hayvan eti ve süt ürünleri güvenilir amino asit kaynaklarıdır.

En iyi hayvansal protein kaynakları şunlardır: Balık ve deniz ürünleri Yumurtalar Kümes hayvanları Yağsız et Peynir Vahşi oyun Süt Ürünleri

Bitki Proteini ve Hayvan Proteini Arasındaki Olası Benzerlikler

Bitkisel ve hayvansal proteinlere yakından baktığınızda her ikisinin de benzer işlevlere sahip olduğu açıkça görülür. Kan dolaşımındaki her iki kaynağı birbirinden ayırmak neredeyse imkansızdır. Hayvanlardan veya bitkilerden elde edilen protein kaslar, organlar, deri ve saç gibi vücudun farklı kısımlarında bulunur.

Etiketler :