Zeytinyağı Fiyatları Yüzde 30 Düştü! İşte Yeni Fiyatlar!

Zeytinyağı Fiyatları Yüzde 30 Düştü! İşte Yeni Fiyatlar!
Aydın'da Zeytinyağı Fiyatında Düşüş: Üreticiler Endişeli!

Aydın'da zeytinyağı fiyatları son zamanlarda adeta uçtu. Geçen sene zeytin rekoltesinin az olması ve diğer etkenlerden dolayı zeytinyağı fiyatı 285 liraya kadar yükselmişti. TARİŞ zeytinyağını üreticilerden kilogramı 285 liradan alırken, marketlerde fiyat 250 liraya kadar çıkmıştı.

zeytinyaginin-fiyati-cakildi-473593-90d89e925c6154a884513e036097456c.webp

Ancak son dönemde dünyadaki gelişmeler ve ihracat yasağı gibi nedenlerle zeytinyağı fiyatları düşmeye başladı. Fiyatlardaki bu düşüş, elinde zeytinyağı bulunan üreticileri endişelendiriyor. Zeytinyağı fiyatları şu anda 170-180 lira arasında seyrediyor.

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu fiyatların daha fazla düşmesini beklemediklerini söyledi. Kendirlioğlu, "Geçen sene zeytin rekoltesinin az olması zeytinyağı fiyatlarının yükselmesine neden olmuştu. Bu sene rekoltenin artması ve ihracatın artmasıyla birlikte fiyatların düşmesini bekliyorduk. Fakat son dönemde dünyadaki gelişmeler ve ihracat yasağı gibi nedenlerle fiyatlarda düşüş yaşandı. Fiyatların daha fazla düşmesini beklemiyoruz" dedi.

Fiyatlardaki bu düşüş zeytinyağı tüketicilerini sevindirse de, üreticileri endişelendiriyor. Zeytinyağı üreticileri, fiyatların daha da düşmesi halinde zarar edeceklerini söylüyorlar.

“ÜRETİCİMİZİN ELİNDE ÇOK MİKTARDA ZEYTİNYAĞI YOK”
Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, zeytinyağı fiyatı ile ilgili açıklama yaptı. Geçen sezon Türkiye’de zeytinin yok yılı olduğunu, kuraklık nedeniyle çeşitli ülkelerde de benzer durumun yaşandığını belirten Kendirlioğlu, “Geçen sezon, sezonun başında zeytinyağının fiyatı, bir hayli yukarıya çıkmıştı. Bir önceki yıl ise fiyatların düşük kaldığını söylüyorduk. Çünkü zeytin dağlarda, kış aylarında bakımı ve hasadı yapılan zor bir üründür. Zeytinyağı geçen sezon gerçek fiyatını buldu diye seviyorduk. TARİŞ, 285 lira fiyat açıklamıştı, piyasada ise ortalama 250 liradan alıcı bulunuyordu. Şimdi bu fiyat, 170-180 liraya geriledi. Zeytinyağı fiyatında gerileme yaşanmasının nedenlerinden bazıları şöyle; dünya piyasasındaki zeytinyağı fiyatın da düşmesi ve ülkemizde dökme zeytinyağı ihracatının yasak olmasıdır. Fiyatın daha da aşağıya düşmesini beklemiyoruz ama şu da bir gerçek ki üreticimizin elinde çok miktarda zeytinyağı yok. Tabi elindeki ürününü, hızlıca çıkartan üreticilerimiz, düşüşten çok fazla etkilenmedi. O anlamda şanslılar” şeklinde konuştu.

“YASAK ÇÖZÜM DEĞİL”
Zeytinyağında, şu anda oluşan fiyatın ürünün gerçek değerini yansıtmadığını kaydeden Kendirlioğlu, girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, üreticinin para kazanmaması durumunda zeytin hasadı yapmayacağını ifade ederek, “Mevcut koşullarda zeytinyağının olması gereken ortalama fiyatı 250 lira civarındadır” dedi. Dökme zeytinyağı ihracatında, yasak getirilmesini eleştiren Kendirlioğlu, ihracatta yasak koymanın çözüm olmadığını savunarak, ambalajlı ürünlerin teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi. Kendirlioğlu, söz konusu ihracat yasağının kaldırılması için Ankara’da girişimlerde bulunduklarını da anlattı. Kendirlioğlu, üreticilerden kendilerine gelen bilgiye göre yeni zeytin sezonunun geçmiş yılların ortalaması şeklinde geçmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.

Etiketler :