Yüzde 200 Zam Geldi

Yüzde 200 Zam Geldi
 Başkatip Memur Haber Gazetesi
 Başkatip Memur Haber Sitesi
Beyaz ete son 5 ayda yüzde 200 zam geldi. Vatandaş kırmızı eti bıraktı beyaz ete yöneldi.

Kırmızı et fiyatlarının yükselmesinden dolayı beyaz ete olan talep de artmaya başladı. Bu sebepten dolayı da beyaz et bulmak zor duruma geldi.

TÜKETİCİLER KANAT BULMAKTA ZORLANDI

Dokuz günlük Ramazan Bayramı tatilinin son gününde kasap ve marketlerde tavuk kanadı bulmakta zorlanıldı. İstanbul Kasaplar Esnaf Odası Üyesi Veysel Günal, tavuk eti fiyatının son 5 ayda %200 arttığını belirterek, şöyle konuştu: "Bundan sonra yaz sezonunda tavuk kanadı bulunamayacak. Sipariş verdim ama "kesilmemiş" olduğunu söylediler. Burada amaç bu durumdan sonra tavuğa olan talebin artacağını ama istediğimiz siparişlerin gelmediğini göstermekti. ” Ailesi ile birlikte ızgara yapan İlkay Ay, "Tavuk kanadı bulamadım, incik getirdim" dedi, "Bu bayramda tavuk yoktu. Kanatlarımız olmadığında incik ve pirzolaları seçtik.” dedi. İstanbul'da kırmızı et kilosu 600 liradan, antrikot ise 700 liradan satılmakta.

Karkasın fiyatı 380 lira, kuşbaşı etin kilosu ise 600 lira. Kırmızı etin fiyatının artmasıyla birlikte insanlar beyaz ete yöneldi. Dokuz günlük Ramazan Bayramını İstanbul'da geçiren vatandaşlar, bayramın son gününde beyaz ete olan talebin artması nedeniyle kasaplarda veya marketlerde tavuk kanadı bulamadı. İstanbul Kasaplar Odası üyesi Veysel Günal, "Tatil olduğu için tavuk sipariş ettik ama 20 kutu yerine 5 kutu aldım. 100 kg kanat yerine 10 kg tavuk aldım. Yeterli malzeme gönderilmedi. Bu tüm İstanbul için yapılmadı. Tavuk ürünlerinin sınırlı olması, arada dokuz gün bayram olması doğal olarak büyük fırsatçılığa yol açtı.

Tavuğun %20 kar marjı var. Bugün bir kasap tavuğu parçalara ayıracak olsa, eğer bunu yapabilme yeteneği olsaydı, tavuğu daha yüksek fiyata sipariş eder, bacaklarını ve kanatlarını kendisi çıkarırdı. Yaz mevsimi ızgara mevsimi ama ne yazık ki bugünkü tavuk kanadı 200 lira sınırını aştı. Tavuk, nüfusu en çok doyuran besindir ve et fiyatı da çok yüksektir, bu nedenle nüfus tavuğa yönelmiştir. Bu dönemde halkın en çok sevdiği yemek beyaz et yani tavuktur. Ancak maalesef tatilde tavuk bulunamadı. Diyelim ki kanatlı hayvan yetiştiricileri bunu fırsata çevirdiler ya da bu 300.000 ila 500.000 aralığında kesim yaparken neden fiyat aralığını düşürdüler?

Bunu aklımızda tutmamız ve kaseti buna göre tasarlamamız gerekiyordu. Bayram boyunca vatandaşlar kasaplarda ve marketlerde tavuk bulamadı. Bunun nedeni ise yerel kasabın tavuk kesme yetkisinin olmamasıydı. Şu anda karton ambalaj fiyatında yüzde 30’luk bir fark var. Kanat eskiden atılıyordu. Şu anda fiyatı 200 lira. Bizim durumumuzda miktar 165 lira ama ilçeye göre de değişiyor tabii.

Tavuk ulusal gıdadır, dolayısıyla insanlar bunu alamıyor. Yaz sezonu yaklaşıyor ve yaz sezonunda tavuk kanadı olmayacak" dedi. Günal, "Dokuz günlük tatil nedeniyle paketleme ve parçalama işlemine geçtiğimiz için siparişleri teslim edemedik, bant kesimiyle de yeterli miktarda kesim yapamadık. Uyum sağlamak zorundaydılar.

Diyelim ki bütün millet geldi. “Tavuk kanadı istiyor, 2 kilo, ailecek mangal yapmaya gidiyor ve hiç tavuk kanadı yok mu? Bugün kırmızı et alsa kilosu 600 liraya mal olacaktı. 2 kiloluk bir adam için fiyat 1.200 liraya çıkıyor ama 3 kiloluk kanat alırsanız fiyat 500-600 liraya çıkıyor. 3 gün boyunca tükendi. Tavuk var ama hiçbir yerde tavuk bulamıyorum. Bunu emir olarak istiyorum ama kesmemem söylendi. Burada amaç bu duruma karşılık fiyat artışı olacakmış gibi göstermek ve bu zaten oluyor. Tavuk eti yoğun talep görüyor.

Ancak istediğimiz sipariş gelmiyor. Şu anda kırmızı etin fiyatı 600 lira, antrikotun fiyatı ise 700 lira. Bir ay önce karkas fiyatı 280 lira iken şimdi 380 lira bandına çıktı." ifadelerini kullandı. Kasap Recep Özçelik, tatilde tavuk satışlarında yaşanan sorunun firmaların ürün tedarik edememesinden kaynaklandığını belirterek, şöyle konuştu: "Ürünler 15 günde bir sürekli artıyor. Et fiyatı zaten bir haftadır arttı. İki kat arttı. Şirketler, halka ürünün elimizde olmadığını anlatmak için bize eksik siparişler gönderiyor ve ardından fiyatlar artıyor. Yine fiyat indirimlerine güveniyorlar. Ayda bir veya iki kez artan spesifik fiyatlara ihtiyacınız var. Eskiden böyleydi.

Şu anda haftada iki defa zam yapılıyor. Maalesef insanımızın alım gücü yok. Dün çok fazla ürünümüz yoktu ama bugün çok fazla ürünümüz var. Fiyatları artırmak için limit koyuyorlar, ürün bittiğinde fiyat artıyor. Mesela 10 kutu sipariş verirseniz 6 kg alırsınız ama bunun da bir sınırı var. 10 kutu ürün satmak istiyorum ama sadece 5 kutu var. Yani yarısı boşa gitti" ifadelerini kullandı. Kasaptan alışveriş yapan Nazire Irak, şunları söyledi: "Tavuk kanadı ve pirzola aldım. Sanırım açık olmayan depolar vardı. Tatilden önce eksiklerimizi almıştık.

Daha az et, daha çok tavuk alıyoruz. Biz de hiçbir şey almıyoruz, azar azar alıyoruz.” Selman Özdemir şunları söyledi: “Kırmızı et alamadığım için ucuz tavuğu seçtim” dedi. Arkadaşları ile mangal yapan üniversite öğrencisi Ayberk Cem Aksoy şunları söyledi: "Önce tavuk ve et almak için büyük bir süpermarkete gittim. Doluydu.

Orada satılan etlerin kalitesini de beğenmedim, oradan kasaba uğradık. Kasaptan bir kilo köfte, bir kilo tavuk, yarım kilo da sucuk aldık. Toplam 1.200 ₺ ödedik. Zaten mangala o kadar sık ​​gelemiyorum. Altı ayda bir ya da yılda bir gelebilirsiniz. Ailemle birlikte tatil için oradaydım. Bayramlarda büyük marketten sucuk, köfte ve tavuk alırdık. Hem süpermarketlerdeki ürün bolluğu hem de kasapların azlığı bizi bu duruma getiriyor. Kasaplara gidiyorum ama yeterli seçenek bulamayınca süpermarketi seçiyorum. Süpermarket fiyatlarının da biraz daha ucuz olduğunu göreceksiniz.

Tavuğa güvenmemizin nedeni hepimizin öğrenci olmasıdır. Bütçenizi biraz düşünmeniz gerekiyor. Bu nedenle ızgara yapmak için tavuk eti alıyoruz." dedi. Ailesi ile birlikte ızgara yapan İlkay Ay, "Tavuk bulamadığım için incik getirdim. Bu bayram telaşında tavuk yoktu. Kanatlarımız olmadığında incik ve pirzola getiriyoruz. Bayramda fiyatlar yüksekti ama şu anda tavuk almak pek mümkün değil. Günümüzde tavuk elde etmek oldukça zor ve fiyatlar da eskisinden daha yüksek. Her yıl artıyor.

Fiyatı nedeniyle Kurban Bayramı'ndan Kurban Bayramı'na kadar kırmızı et yiyebiliyoruz. Bayramda bütün kasaplar doluydu ama kimse yoktu. Bugün tavuk pirzolayı seçtim. Aldığım tavuğun kilosu 220-230 T'ydi. Biz de 250 lira alıp çocuklarımızla buraya geldik. Fiyat biraz daha düşebilir mi bilmiyorum. Yaz aylarında daha da yüksek olabiliyor. Kırmızı etin fiyatı da oldukça yüksek. Her halükarda et alamayacağız. Tavuk yiyerek idare edebiliriz" dedi.

Etiketler :