Karbon Ayak İzi Vergisi Nedir?: Temel Bilgiler ve Uygulama

Karbon Ayak İzi Vergisi Nedir?: Temel Bilgiler ve Uygulama
Karbon Vergisi Nedir?Karbon vergisi, işletmelerin aşırı sera gazı emisyonları için ödemesi gereken bir ceza türüdür. Vergi genellikle salınan sera gazı emisyonlarının tonu başına alınır.

Karbon vergileri bugüne kadar 35 ülkede uygulamaya konuldu. ABD Kongresi'ne bir dizi teklif sunulmuş olmasına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri bir karbon vergisini yürürlüğe koymamıştır.

Faaliyetleri yoluyla karbondioksit üreten işletmeler ve endüstriler tarafından bir karbon vergisi ödenir. Vergi, bu tür işletmeleri atmosfere sera gazları ve renksiz, kokusuz, yanıcı bir gaz olan karbondioksit salınımını azaltmaya teşvik etmek için tasarlandı.

TEMEL BİLGİLER
*Karbon vergisi, işletmelere ve bireylere uygulanan ve bir tür "kirlilik vergisi" işlevi gören bir ücrettir.
*Vergi, kömür, petrol, benzin ve doğalgaz gibi karbon bazlı yakıtları yakan şirketlere uygulanan bir ücrettir.
*Bu yakıtların yakılması, karbondioksit ve metan gibi atmosferi ısıtan ve küresel ısınmaya neden olan sera gazları üretir.
*Karbon vergisi, karbon bazlı yakıtların kullanımını daha pahalı hale getirerek emisyonları azaltmak, dolayısıyla şirketlere para tasarrufu sağlamak amacıyla enerji verimliliği artırmaları için bir neden vermek olarak görülüyor.
*Karbon vergisi aynı zamanda benzin ve elektrik maliyetlerini de artıracak, dolayısıyla tüketicilere temiz enerjiye geçmeleri için bir neden sunacaktır.
*Şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde karbon vergisi bulunmamaktadır.

Karbon vergisi bir tür Pigou vergisi olup, toplum için olumsuz yan etkilere neden olan faaliyetlerde bulunmaları nedeniyle işletmelerin veya bireylerin ödemesi gereken bir vergi anlamına gelir.

Karbon Vergisini Anlamak


Karbon emisyonunun olumsuz dışsallıklarını azaltmak veya ortadan kaldırmak için tasarlanmış bir vergi olan karbon vergisi, bir tür Pigou vergisidir.


Karbon, her tür hidrokarbon yakıtta (kömür, petrol ve doğal gaz dahil) bulunur ve bu tür yakıtlar yakıldığında zararlı toksin karbondioksit (CO 2 ) olarak açığa çıkar. CO2 , ısının Dünya atmosferinde hapsedilmesindeki "sera" etkisinden birincil olarak sorumlu olan bileşiktir ve dolayısıyla küresel ısınmanın başlıca nedenlerinden biridir.

Hükümet düzenlemeleri


Karbon vergisi, belirli sektörlerdeki karbon emisyonları için hükümet tarafından sabit bir fiyatın belirlendiği, sera gazı emisyonlarına ilişkin bir karbon fiyatlandırma biçimi olarak da anılmaktadır. Fiyat işletmelerden tüketicilere aktarılır. Hükümetler, sera gazı emisyonlarının maliyetini artırarak tüketimi azaltmayı, fosil yakıtlara olan talebi azaltmayı ve daha fazla şirketi çevre dostu alternatifler yaratmaya teşvik etmeyi umuyor.


Karbon vergisi , devletin üretim araçlarını kontrol edebileceği ve karbon emisyonu üreten üretim ve hizmetlerin durdurulmasını zorunlu kılabileceği komuta ekonomisinin kaldıraçlarına başvurmadan, bir devletin karbon emisyonları üzerinde bir miktar kontrol uygulamasının bir yoludur .

Etiketler :