"İşsizlik Ödeneği ve Hakları: En Güncel Bilgiler ve Yanıtlar"

"İşsizlik Ödeneği ve Hakları: En Güncel Bilgiler ve Yanıtlar"
Uğur Duyan'ın haberine göre, işten ayrılan vatandaşları desteklemek amacıyla hazırlanan yeni kanun tasarısı, işsizlik ödeneği süresini 10 ay boyunca uzatarak bir dizi ek avantaj sunuyor. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) üzerinden yapılan işsizlik ödemeleri, işsiz kalan bireylere düzenli bir maaş gibi 10 ay boyunca ödeniyor. Yeni asgari ücretle birlikte en düşük işsizlik ödeneği 7 bin 940 TL, en yükseği ise 15 bin 880 TL olarak belirlendi. İşsizlik ödeneği, brüt asgari ücretin yüzde 40'ından yüzde 80'ine kadar deği

İşsizlik ödeneğine hak kazanmak için en az kaç gün çalışmak gerekiyor ve ödenek nasıl hesaplanıyor?

İşten çıkarılmadan önce son üç yılda en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödenmesi ve ayrılmadan önceki son 120 günün sigortalı çalışma şartı bulunuyor. İşsizlik ödeneği, son 4 aylık ücret ortalamasının yüzde 40'ı olarak ödeniyor. Damga vergisi kesintisi dışında ek bir vergi bulunmuyor.

İşe iade başvurusunda hak kaybı olabilir mi?

Eş, çocuk, anne, baba veya kardeşlerden birinin vefatı, hastalık, doğal afetler, ulaşım zorluğu, askerlik veya gözaltına alınma gibi durumlar, işe iade başvurusunda hak kaybı olmaksızın değerlendiriliyor. İşe iade başvurusu yapılan dönem de bu kapsamda değerlendiriliyor.

İstifa edenler işsizlik maaşı alabilir mi ve başvuruda bir süre sınırı var mı?

İstifa edenler, İŞKUR tarafından iş arayan olarak kaydedildikten sonra işsizlik maaşı alamazlar. Hizmet akdinin feshedildiği tarihten itibaren 30 gün içinde İŞKUR'a başvurulması gerekiyor. Mücbir sebepler dışında başvuruda gecikme durumunda işsizlik ödeneği hakkından düşülüyor.

Bugünkü maaşım 26 bin TL, işsiz kalmam durumunda ne kadar işsizlik maaşı alabilirim?

İşsizlik ödeneği, brüt asgari ücretin yüzde 40'ından yüzde 80'ine kadar değişir. Bugünkü maaşınızdan bağımsız olarak en düşük işsizlik ödeneği 7 bin 940 TL, en yüksek ise 15 bin 880 TL'dir. Bu durumda, 10 ay boyunca size ödenecek toplam tutar 105 bin 190 TL olacaktır.

İŞKUR'dan gelen iş tekliflerini evime uzak olduğu için kabul etmezsem, ödeneğim kesilir mi?

İŞKUR'un teklif ettiği işi haklı bir neden olmaksızın reddedenlerin işsizlik ödeneği kesilir. Ancak teklif edilen iş, mesleğe, eğitime, yaşa, cinsiyete, sağlık durumuna uygun değilse veya ikamet edilen yerin dışında ise önerilen iş reddedilmiş sayılmaz ve ödeneğin kesilmez.

İşsizlik ödeneği alırken iş kazası geçirip iş göremezlik aylığı alanın ödeneği devam eder mi?

İş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle sürekli iş göremezlik aylığı alan kişinin, aile bireylerinin ölümü nedeniyle ölüm aylığı alması durumunda işsizlik ödeneği kesilmez.

İşsizlik ödeneği alırken sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanılabilir mi?

İşsizlik ödeneği alanların genel sağlık sigortası primleri de ödenir, bu nedenle aileleri de ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.

İşsizlik ödeneği alırken EYT kapsamında emekliliğe hak kazanırsam, ödeneğim kesilir mi?

Normal emeklilik veya malulen emeklilik nedeniyle işten ayrılanlar, işsizlik maaşı alamazlar. Ancak işsizlik maaşı almaya hak kazanılan bir nedenle işten çıkan kişiye emekli aylığı bağlanırsa, işsizlik maaşı kesilir. Malullük aylığı bağlanması durumunda ise işsizlik maaşı devam eder.

Etiketler :