Dünya Bankası: Emtia Fiyatları Dengeleniyor, Altın Fiyatı Rekor Kırabilir!

Dünya Bankası: Emtia Fiyatları Dengeleniyor, Altın Fiyatı Rekor Kırabilir!
Dünya Bankası'nın Nisan 2024 tarihli "Emtia Piyasaları Görünümü" raporuna göre, emtia fiyatları 2022'deki keskin düşüşün ardından dengeleniyor.

Anahtar Noktalar:

Küresel emtia fiyatları 2022 ortasından 2023 ortasına kadar %40 düştü.
2023 ortasından bu yana emtia fiyatları sabit kaldı.
2024'te emtia fiyatları %3, 2025'te ise %4 düşebilir.
Jeopolitik gerilimler ve arz kesintileri petrol fiyatlarını yukarı çekebilir.
Altın fiyatları 2024'te rekor seviyeye ulaşabilir, 2025'te hafif gerileyebilir.
Orta Doğu'daki çatışmalar enerji, gıda ve gübre fiyatlarını artırabilir.
Yeşil yatırımlar temel metal fiyatlarını yükseltiyor.
Küresel enflasyon hala yüksek, emtia fiyatları düşüşü duvara çarptı.
Faiz oranları 2024 ve 2025'te beklenenden yüksek kalabilir.
Merkez bankaları emtia fiyatlarındaki ani dalgalanmalara karşı dikkatli olmalı.

Detaylar:

Dünya Bankası'nın Nisan 2024 tarihli "Emtia Piyasaları Görünümü" raporuna göre, emtia fiyatları 2022'deki keskin düşüşün ardından dengeleniyor. Raporda, küresel emtia fiyatlarının 2022 ortası ile 2023 ortası dönemde yaklaşık %40 gerilediği ve bunun geçen yıl genel enflasyonun düşürülmesinde önemli rol oynadığı belirtiliyor. 2023 ortasından bu yana Dünya Bankası'nın emtia fiyatları endeksinin ise temelde değişmediği ifade ediliyor.

Raporda, jeopolitik gerilimlerin artmaması ve arz kesintilerinin yaşanmaması durumunda küresel emtia fiyatlarında bu yıl %3, 2025'te ise %4'lük bir düşüş öngörülüyor. Bu düşüşün, çoğu ülkede merkez bankası hedeflerinin üzerinde kalan enflasyonu bastırmak için yetersiz olacağı ve faiz oranlarının hızlı bir şekilde düşürülmesinin zorlaşabileceği değerlendiriliyor.

Altın Fiyatları Rekor Kırabilir

Jeopolitik gerilimlerin "güvenli liman" olarak bilinen altını desteklemeye devam edeceği öngörülüyor. Raporda, yatırımcı talebinin ve jeopolitik zorlukların artmasıyla altın fiyatlarının 2024'te rekor seviyeye ulaşabileceği ve 2025'te hafif bir gerileyebileceği belirtiliyor.

Enerji ve Gıda Fiyatları Risk Altında

Orta Doğu'daki çatışmaların tırmanması halinde petrol, doğal gaz, gübre ve gıda fiyatlarında artış riski bulunuyor. Raporda, ılımlı bir arz kesintisinin Brent petrol fiyatını 92 dolara çıkarabileceği, daha ciddi bir aksamanın ise fiyatın 100 doların üzerine yükselterek küresel enflasyonu 1 puana kadar artırabileceği ifade ediliyor.

Yeşil Yatırımlar Temel Metal Fiyatlarını Artırıyor

Yeşil teknolojilere yapılan yatırımların artması, bakır ve alüminyum gibi temel metallerin fiyatlarını yukarı itiyor. Raporda, 2024'te bakır fiyatlarının %5, alüminyum fiyatlarının da %2 artmasının beklendiği bildiriliyor.

Küresel Enflasyon Sorunu Devam Ediyor

Dünya Bankası Grubu Başekonomisti Indermit Gill, küresel enflasyonun hala yüksek olduğunu ve emtia fiyatlarındaki düşüşün enflasyonu düşürmede yetersiz kaldığını belirtiyor. Gill, faiz oranlarının 2024 ve 2025'te beklenenden yüksek kalabileceğini söylüyor.

Merkez Bankaları Dikkatli Olmalı

Dünya Bankası Grubu Başekonomist Yardımcısı Ayhan Köse, merkez bankalarının jeopolitik gerilimlere bağlı emtia fiyatlarındaki ani dalgalanmalara karşı dikkatli olması gerektiğini kaydediyor.

Etiketler :