2024'te konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerine 2024 ayarı: Yeni faiz oranları nasıl olacak?

2024'te konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerine 2024 ayarı: Yeni faiz oranları nasıl olacak?
Kredi çekmek isteyenler için 2024 analizi. Ne zaman hangi bankadan kredi çekilmeli?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yayımladığı "Banka Kredileri Eğilim Anketi", 2023'ün dördüncü çeyreğine ilişkin değerlendirmeleri ve 2024'ün ilk çeyreğine dair beklentilere ışık tutuyor.

Ankete göre, geçen yılın son çeyreğinde, büyük işletmelere verilen kredilerde ve yabancı para cinsinden açılan kredilere uygulanan standartlarda sıkılaşma eğilimi zayıflayarak devam etti. Diğer işletme kredilerine uygulanan standartlardaki sıkılaşmanın ise sona erdiği gözlemlendi.

2024'ün ilk çeyreği için konut kredisi standartlarındaki sıkılaşmanın daha da azalması, diğer bireysel kredi standartlarının ise bir miktar sıkılaşması beklenirken, taşıt kredilerine uygulanan standartlarda sıkılaşmanın düşük seviyede devam edeceği öngörülüyor.

Kredi talebinde genel olarak işletmelere yönelik artış eğilimi, 2023 yılının son çeyreğinde zayıflayarak devam etti. Küçük ve orta ölçekli işletmelere verilen krediler ile kısa vadeli kredilere olan talepte artış yaşanırken, yabancı para cinsinden açılan kredilere olan talepte azalış görüldü.

2024'ün ilk çeyreğinde, genel olarak işletmelere verilen kredilere olan talep artışının oldukça sınırlı kalması beklenirken, konut ve diğer bireysel kredi talebindeki azalışın yavaşlayacağı, taşıt kredi talebinde ise artışın devam edeceği öngörülüyor.

Fon sağlama koşullarına ilişkin olarak, 2023'ün son çeyreğinde yurt içi fonlama koşullarında sıkılaşma devam ederken, yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin güçlendiği gözlendi. 2024'ün ilk çeyreği için ise, yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın devam edeceği ve yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin güçleneceği beklentisi bulunuyor.

Kaynak: baskatip.com Kredi Haberleri

Etiketler :