2023 Kredi Kartı Borcu Miktarı ve Borçlu Sayısı Alarm Verdi!

2023 Kredi Kartı Borcu Miktarı ve Borçlu Sayısı Alarm Verdi!
Enflasyonun yükselmesi ve hayat pahalılığının artmasıyla birlikte vatandaşlar, kredi kartlarına yönelerek maddi sıkıntılarını hafifletmeye çalışıyor. Ancak, seçim sonrası yeni ekonomi yönetimi tarafından uygulanan sıkı para politikası ve yüksek faiz oranlarıyla birlikte kredi kullanımında azalma yaşandı. Bu azalma, kredi kartı kullanımındaki artışı beraberinde getirdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, 2023 yılında kredi kartı borçluluğu rekor seviyeye ulaştı. 2022'de 446 milyar lira olan toplam kredi kartı borcu, 2023 sonunda 2,5 kat artarak 1,1 trilyon lirayı geçti.

Bu dönemde ihtiyaç kredilerinde ise azalma gözlendi, tüketici kredileri yüzde 12 daraldı. Ancak taşıt kredilerinde büyük bir artış yaşandı; 2023'te taşıt kredileri yüzde 93 oranında arttı. Konut kredileri ise neredeyse durma noktasına geldi, yıl genelinde sadece yüzde 22 büyüdü. Enflasyondan arındırıldığında ise bu oran yüzde 26'lık bir daralmayı işaret ediyor.

2023 yılında bireysel kredilerin ve kredi kartlarının toplam borcu 2,7 trilyon lirayı buluyor. Bu veriler, vatandaşların ekonomik zorluklarla baş etmek için kredi kartlarına olan bağımlılıklarının arttığını gösteriyor.

Etiketler :